вторник, 17 ноември 2015 г.

Manga WORLD EMPIRE - блог за манга и аниме


    Manga WORLD EMPIRE е нов български блог, който ще обърне внимание на може би най-популярните отрочета на японската съвременна култура - манга и аниме.

    В България аниме филмите вече имат двадесет и пет годишна традиция,  започвайки по времето, когато в кварталните видеотеки можеха да се  намерят пиратски презаписи на оригинални видеокасети с японски анимации, озвучени на български, обикновено от един-единствен човек. Вероятно помните "Юмрукът на Северната звезда", "Танкова полиция", "Война за Венера", "Акира" и др. Тези анимета са само част от стотиците, дори хиляди подобни продукти, който японската анимационна индустрия бълва всяка година под формата на филми, OVAs и сериали.

    От друга страна "манга" е японския вариант на графични книги, подобни на комиксите от западния свят. Обикновено мангата е черно-бяла, изключение могат да правят първите няколко страници, където рисунките са цветни. Хората, които създават манга се наричат мангака и се ползват с особена популярност в страната си, често влизайки в ролята дори на режисьори на анимирани и игрални филми. Едни от най-великите манги, превеждани на английски са "Berserk", "Touch","Akira","Fist of the North Star", "Fullmetal Alchemist" и др .
 
    Надяваме се този блог да ви бъде полезен и очакваме вашите коментари и предложения!


Няма коментари:

Публикуване на коментар