сряда, 25 ноември 2015 г.

Fist of the North Star ( Hokuto No Ken)


Представете си свят като от филма "Лудия Макс". Гола ядрена пустош, озверели моторни банди, отчаяни хора, изгубили всякаква надежда за живот. Добавете към тази добре позната картина от екрана няколко тона супер сили и ще получите, това което е "Юмрукът на Северната звезд".
Надали има аниме-фен в българия, роден в края на 80-те, който да не е гледал на видеокасета култовата лента на Тойо Ашида от Тоей Анимейшън. И подобно на "Акира" тук също се усеща липса на завършеност и недоизказаност в сюжета. Това е така, защото зад 110-минутното аниме стоят 245  глави (общо 27 тома) черно-бяла манга, в която действието е разгърнато до краен предел, изследвайки съдбите на много персонажи, които във филма са само леко загатнати.
И понеже японците по това време (средата на 80-те) са тотално вманиачени в подражанието им спрямо американците и англоезичните страни, "Юмрукът" не прави изключение със своето прозападно ориентиране на сюжета и атмосферата. Като типична нипон-подправка е добавена не щипка, ами цяла лъжица неподправено насилие, което оцветява екраните през няколко минути в кърваво червено.
Напълно актуална тема, с оглед на събитията, които разтърсват планетата в този момент, историята на "Hokuto No Ken" проследява живота на Кенширо, млад боец и пацифист, който се опитва да оцелее и да върне зеленината по света, унищожен преди десетилетия от ядрена война. В този свят, осланяйки се на законите на джунглата, оцелява само най-силният. Слабите изнемогават и стават жертви на рокерските банди от мутирали мъже, които търсят отмъщение за собствената си окаяна съдба.
Кенширо, свръхестествена кръстоска между Брус Лий и Силвестър Сталоун, след като завършва шклата за наемни убиици, изучавайки изкуството хокуто шинкен, тръгва по света да търси остатъка от човешките добродетели, дълбоко заровени под озверелите тела и мисли на оцелелите. Негов основен враг е повелителят на другото могъщо бойно изкуство нанто сейкен - Шин, който успява в началото да победи Кен и да му остави завинаги седем белега върху гърдите от собствените си пръсти. Шен отмъква годеницата му - Юриа и Кенширо се впуска в напрегнато търсене, по време на което се сблъсква с десетки могъщи противници, мутанти и крале на пустинята.
Най-големият плюс на мангата е самият арт, който много майсторски успява да улови насилието и да го съчетае с тази странна епоха, която като нищо може да изникне в нашето бъдеще като неизбежна тъмна завеса от огнени стълбове.
С тази манга се затвърждава личното ми мнение, че през 80-те години това изкуство изживява своя разцвет във всички жанрове. Ще се опитам да ви го докажа по-нататък, със следващите постове.
Давам линк към manga fox, откъдето може да прочетете цялата манга на английски език.
FIST OF THE NORTH STAR






Няма коментари:

Публикуване на коментар