вторник, 17 ноември 2015 г.

Battle Angel Alita - киберпънк епос от Юкито Киширо


    Представете си свят, в който роботите имат човешки мозъци, а в главите на хората проблясват силициеви чипове. Свят, където да си човек в чуждо тяло е най-голямото изпитание и единственият начин да оцелееш е като се изправиш очи в очи със смъртта. Може ли човечността и любовта да съществуват в метална обвивка и съществува ли душа в компютъра? Юкито Киширо търси отговорите в това шеметно препускане в бъдещето.
    Мангата се състои от девет отделни тома, всеки от които проследява определен етап от живота на Алита, момиче-кибор, попаднало в Бунището от небесния град Тифарис. Алита не помни нищо от предишния си живот и е принудена да живее в тяло на киборг, сглобено от Айдо, който влиза в ролята на неин баща. Постепенно Алита започва да сглабя отделните фрагменти от миналото в една обща картина, нещо което тотално променя възприятието й за действителността.
    Една класическа кибер манга от началото на 90-те години, когато този жанр процъфтяваше в много сфери на културата и живота. Заедно със заглавия като "Акира", "Appleseed", "Ghost in the shell" и "Dominion", "Battle angel Alita" завършва този голям сай-фай цикъл, започващ от утрешния ден и завършващ в пясъците на далечното бъдеще.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар