вторник, 17 ноември 2015 г.

Наусика от Долината на вятъра - едно болезнено предупреждение за бъдешето на цялата планета


    Вероятно мнозина от вас, верни фенове на Хаяо Миадзаки и неговото вълшебно творчество, с трепет са разлиствали страниците на може би най-удивителната история, родена някога от човешкото въобръжение. "Наусика от Долината на вятъра" е нещо повече от приказка, тази манга размахва заканително пръст към всички нас, карайки ни да се замислим за глобалните проблеми, които застрашават екологичното равновесие на Земята и дисхармонята, в която живеем спрямо природата. Никой до този момент не е създавал толкова завършена и въздействаща картина на трагичното бъдеще, което ни очаква след по-малко от век, ако не престанем да бъдем агресори на собствената ни планета и не се превърнем в нейни закрилници.
    Големият Миадзаки изгражда свят, който след векове на умишлено отравяне и преексплоатация от страна на човечеството бива тотално обезобразен, а живота из него - изроден или заличен. Големият японец вкарва синли, многопалитрени образи, които да подсилят и без това идеално конструирания сюжет, разделен на няколко паралелно вървящи линии.
    Основният протагонист е едно момиче - Наусика, принцеса в своето малко погранично кралство, скрито между високи скалисти планини от смъртоносната радиация, която е погубила голяма част от живота на земята. "Долината на вятъра", както наричат местните тази откъсната от останалия свят земя, е едно от малкото места, където въздухът е все още чист, а хората се радват на зелените гори, прясната вода и вятъра, долитащ откъм морето.
    Наусика е разгадала тайна, която може да промени целия свят и да върне обратно живота в природата. Отровните гори от гъбички и гигантските насекоми, които са плъзнали навсякъде, където има радиация, са разковничето към това всеощбо избавление. Наусика обаче среща яростната съпротива в лицето на империята Торумекия, чиито небесни кораби пренасят в Долината чудовище от древните времена - един от Божите воини, който унищожили тогавашния свят за седем дни. Алчните за нови земи имперски служители и военоначалници са готови да унищожат всичко, за да постигнат целите си. В този свой стремеж обаче те не осъзнават, че по този начин ускоряват агонията на планетата, от с това - края на цялото човечество.
    Тази манга определено се нарежда сред най-стойностните произведения от този тип и не бива да бъде пропускана от всеки почитател на фентъзи-фантастиката!


                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар