четвъртък, 19 ноември 2015 г.

AKIRA


    Историята около създаването на "Акира" води своето начало още от края на 70-те години, когато Кацухиро Отомо създава своята първа научнофантастична манга - Fireball, която така и не успява да завърши. Тя се оказва първото стъпало в изграждането на една мащабна концепция, с която Отомо обвързва по-нататъшните си творения. Между 1980 и 1983 година в Япония излизат различните глави от "Domu" и превръщат автора й в истинска сензация. Мангата печели най-престижните отличия и подготвя терена за нещо още по-грандиозно. Идеята за телекинеза, наложила се в "Domu", търпи своето развитие в "Акира", където авторът я довежда до своя завршен вид.
    "Акира" е цяла една отделна вселена, която не може да се опише в няколко реда. Всъщност, трудно може да се обясни нещо, което се тълкува по различен начин от всяки, който се сблъска с този удивителен свят, създаден от въобръжението на Кацухиро Отомо.
    Всяко едно мнение, всяка една интерпретация на "Акира" зависи от гледната точка на наблюдателя. Разнообразието от персонажи, размахът, с който големия мангака рисува събитията, апокалиптичната атмосфера и страховитите прогнози за бъдещето са само малка част от качествата, които притежава тази манга.
    За разлика от анимирания филм, излязал през 1987 година, тук всичо е обяснено, така че да не оставаме с впечатлението за незавършеност и скрити сюжетни линии, както се усещаше в култовото аниме.
    Самият арт е уникален. Отомо е наблегнал на всеки един детайл от общата композиция и много внимателно борави с основните персонажи, които търпят освен душевни и физическо развитие в отделните томове. Нека да си припомним някои от тези герои.
    Шотаро Канеда - главатар на мотоциклетна банда, който се забърква с антиправителствена организация, за да успее да се добере до своя приятел Тетсу Шима.
    Тетсу Шима - член на бандата на Канеда. След инцидент по магистралата в Стария град, Тетсу бива прибран от военните и поставен под строго наблюдение, тъй като в него се събуждат сили, които някога са причинили Третата световна война.
    Акира - Малко момче, участвало в редица правителствени експреименти върху човешкия мозък. Акира притежава огромна разрушителна сила, която може дори да създава нови вселени. Именно той стои зад унищожението на стария Токио и началото на Третата световна война.
    Кай - член на антиправителствената организация. Заедно със своя съмишленик Руй, Кай се опитва да разнищи мистерията около експериментите, провеждани в зградата на на военното министерство.
    Полковник Шикишима - главнокомандващ силите в Нео Токио. Един от основните виновници за пробуждането на Тетсу и второто пробуждане на Акира.
    Такаши, Киоко и Масамо - трите деца с номера 26, 25 и 27, които живеят в сградата на военното министерство и притежават същите ментални сили, като Тетсу и Акира.
 

    
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар