понеделник, 7 декември 2015 г.

Тъмният гений Джинджи Ито


Безспорният майстор на японската хорър манга Джинджи Ито съчетава в своята концеция за Злото различни елементи от творчеството на световни литературни величия като Едгар Алан По, Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг с класическите графични новели на Хидеши Хино (за когото ще има отделна публикация в този блог) и Кадзуо Умезо (Fourteen, Reptilia). Гребейки с пълни шепи от дълбините на най-върховните човешки страхове, Ито "обелва" съзнанието на читателите, поставяйки ги лице в лице със собствените им кошмари.
Джунджи Ито е роден на 31 юли 1963г в префектура Гифу. Като тинейджър се увлича по творчеството на Кадзуо Умезо, тогавашният крал на японската хорър манга. Докато работи като асистент-денталист, Ито започва да се занимава с измисляне и рисуване на кратки графични истории - хоби, което по-късно ще се превърне в негова професия. През 1987г печели и първата си награда -  Kazuo Umezu Prize, като в журито, което го оценява, присъства самият Кадзуо Умезо.
Едни от най-известните манги на Ито, по които има и множество филмови и аниме адаптации, са Tomie, Kakashi, Uzumaki, Gyo, Black Paradox, Mimi No Kaidan и The Junji Ito Horror Comic Collection.








Няма коментари:

Публикуване на коментар