понеделник, 7 декември 2015 г.

Тъмният гений Джинджи Ито


Безспорният майстор на японската хорър манга Джинджи Ито съчетава в своята концеция за Злото различни елементи от творчеството на световни литературни величия като Едгар Алан По, Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг с класическите графични новели на Хидеши Хино (за когото ще има отделна публикация в този блог) и Кадзуо Умезо (Fourteen, Reptilia). Гребейки с пълни шепи от дълбините на най-върховните човешки страхове, Ито "обелва" съзнанието на читателите, поставяйки ги лице в лице със собствените им кошмари.
Джунджи Ито е роден на 31 юли 1963г в префектура Гифу. Като тинейджър се увлича по творчеството на Кадзуо Умезо, тогавашният крал на японската хорър манга. Докато работи като асистент-денталист, Ито започва да се занимава с измисляне и рисуване на кратки графични истории - хоби, което по-късно ще се превърне в негова професия. През 1987г печели и първата си награда -  Kazuo Umezu Prize, като в журито, което го оценява, присъства самият Кадзуо Умезо.
Едни от най-известните манги на Ито, по които има и множество филмови и аниме адаптации, са Tomie, Kakashi, Uzumaki, Gyo, Black Paradox, Mimi No Kaidan и The Junji Ito Horror Comic Collection.








неделя, 6 декември 2015 г.

DOROHEDORO - Няколко сенки от дълбините на човешката фантазия


Ако наскоро сте приключили поредната доза кошмарни преживявания с някоя творба на Джунджи Ито и търсите нещо горе-долу толкова извратено, но с добавени постапокалиптичен и антиутопичен елементи - DOROHEDORO е мангата за вас.

Историята се върти около героя Кайан, който не помни своето минало, нито момента, в който един от "магическите потребители" преобразува тялото му в някакво изкривено подобие на гущер/крокодил. В компанията на момичето Никайдо, Кайман обикаля "Дупката" и издирва "магически потребители", на които безцеремонно откъсва главите, надявайки се да немри онзи, който е виновен за неговата трансформация.

Яркият сюреализъм в мангата на Кю Каяшида се съчетава почти перфектно с необичайните образи, които населяват Магическия свят и Дупката. Личните подбуди на главните персонажи, тяхното необикновено обикновено ежедневие, заобикалящите ги създания и коварните противници допълват палитрата от странностите, които съставят тази определено нестандартна манга.

Препоръчва се за хардкор почитателите на графичните истории и в частност хорър приключенията.







Q and A (От кошницата на Мицуру Адачи 1)


 Няколко думи за автора:

Мицуру Адачи е роден на 9 февруари 1951г в Исесако, префектура Гунма, Япония. Още в тинейджърските си години Адачи започва да се занимава с манга-изкуство. Рисува за списание COM, чийто кратък живот (1967-1972г) дава необходимия тласък в кариерата на бъдещия професионален мангака. През 1969г Адачи последва своя брат и се мести в Токио, където започва да работи като асистент на мангаката Исамо Иши. На следващата година той прави своя професионален дебют с творбата си Kieta  Bakuon. През 70-те години Адачи продължава да публикува кратки графични истории, базирани на чужди творби, като най-известна остава адаптацията на Rainbowman от 1972 и 1973г. През 1978г младият мангака публикува и първата си оригинална творба - Nine в списанието Weekly Shonen Sunday. Адачи си спечелва огромна популярност със създаването на поредицата Touch, която излиза между 1981 и 1986г отново в Weekly Shonen Sunday. През 1982г е направвен сериал по Hiatari Ryōkō! друга негова манга от 70те. Година след това манга артистът печели и наградата Shogakukan Manga Award за Touch и Miyuki. През 1985г Touch е адаптиран в игрален и анимационен сериал, като година по-рано това се случва и с Miyuki

Натрупал близо 50 години творчески опит, днес Мицуру Адачи е едно от най-уважаваните имена сред мангака-обществото.  Майстор на спортните истории, примесени с голяма доза романтика и искрено приятелство, Адачи обръща внимание на ежедневните проблеми, малките неща, които правят хората щастливи и несломимия спортен дух, който калява тялото и душата.

Сред на популярните му творби могат да се наредят Touch, H2, Slow Step, Miyuki и Cross Game. 


Q and A


В типичен за творчеството на Мицуру Адачи тих и спокоен квартал, се завръща Ацуши Андо заедно със своето семейство, години след смъртта на по-големия си брат. Той среща Юхо Маедзава, съседското момиче, което някога си е падало по починалия брат на Ацуши. Двамата завързват необичайно приятелство, което ги обвързва, както в ежедневието, така и в спорта. Ациши има тайна, която не може да сподели с никого. Той, единствен от цялото свое обкражение, може да вижда призрака на мъртвия брат, който е приел ролята на ангел-хранител за Ацуши.

На пръв поглед семпла и прочувствена история, Q and A но показва онези моменти в живота ни, които неусетно се превръщат във ветропоказатели за нашто бъдеще и нашит мечти. Виждаме крепките приятелства, които създаваме още в гимназията, тъгата по изгубеното детство, първата любов и себеопознаването. Мицуру Адачи ни въвежда в онова време, в което човек за първи път се сблъсква с истинския живот, откривайки всичките красиви и грозни страни, които го съставят. И всичко това, разбира се, е примесено с голяма доза хумор.